Estrenem la campanya

arcadi

El passat dimarts 19 de febrer vam estrenar (per fi!) la nostra campanya, i ho vam fer ni mes ni menys que amb Arcadi Oliveres,  un reconegut economista del decreixement i president de l’organitzacó Justícia i Pau.

La jornada va començar aviat al dematí, amb la preparació de l’espai on tindria lloc la xerrada i l’assaig de la performance que el grup de Voluntaris de Cooperació haviem estat preparant, tot per denunciar l’implicació dels bancs convencionals a la venda i frabricació d’armes. Durant aquesta, els estudiants de la UAB queien morts a terra quan dos banquers força porcins rebien els diners d’un ciutadà qualsevol.

A la Plaça Cívica de la UAB, sota un cel ennuvolat i amb una mica de fred, l’Arcadi ens va explicar quin paper juguen els bancs convencionals al nostre pais: com, per una banda, son espectacularment afavorits pel govern, i per l’altra perjudiquen greument a la societat que els sustenta. La disertació, però, va començar amb una qüestió literària: és banca ètica un oximoron? Oximoron, pels qui no ho sabeu, és un recurs literari que consisteix en ajuntar dues paraules que es neguen mútuament. Nosaltres, però, no creiem que sigui el cas de la banca ètica. Sabem que, tot i que el sistema dels bancs tradicionals ha demostrat un cinisme i manca d’humanitat més que evidents, també existeix un ventall d’alternatives que posen els drets humans i la sostenibilitat per davant de tot.

A mesura que avançava la xerrada, les paraules es van tornar més tècniques i el context més financer. Amb dades contrastades i noms propis, els estudiants de la UAB ens vam introduir en el món de l’opaca banca tradicional i els rentats de cara que de tant en tant fan per amagar el seu joc brut. Finalment, tornant a l’objectiu inicial de la campanya, l’Arcadi ens va presentar la banca ètica, a travès d’una breu explicació sobre les diferents entitats que existeixen arreu de l’estat, quina és la seva història, quins són els seu objectius i els trets més característics.

Durant la roda de preguntes, els estudiants van tenir l’oportunitat de resoldres els seus dubtes, i es va explicar com obrir o transferir un compte a Triodos Bank. En acabar, la Laia, una companya nostra, va explicar la seva experiència personal en obrir-se en fer-se sòcia de Fiare unes setmanes abans.

Podem dir que va ser una jornada agradable, amb la participació d’un expert amb molta pedagogia i amenitzada amb una bona xocolata calenta preparada pels Voluntaris de Cooperació que hem creat la campanya. L’ONG Setem va contribuir a crear l’espai on es duria a terme la xerrada, gràcies al seu material gràfic que denuncia els negocis més perjudicials de la banca tradicional, i amb un Caixer BancomÈtic que posava a la nostra disposició l’alternativa amb que comptem. Esperem que, si va vau venir, gaudissiu amb un esdeveniment que vam preparar amb molt d’esforç i compromís, i que si no vau venir, us hagi agradat la crònica que n’hem fet. En tots dos casos esperem veureu’s a les properes accions que durem a terme, i que podeu seguir tant per aquest blog com pel nostre Facebook “Triem Banca Ètica” i pel nostre Twitter @triembancaetica. Igualment, si voleu posar-vos en contacte amb nosaltres, tant per demanar informació sobre banca ètica o per què denunciem la banca convencional, com per informar-vos de la campanya, disposem del correu triembancaetica@gmail.com.

Us esperem!

 

Advertisements

One thought on “Estrenem la campanya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s