Què és la banca ètica?

CARTELMOU 

La banca ètica és un banc caracteritzat per fer les seves inversions dins d’un marc ètic mínim que n’asseguri un impacte positiu sobre al societat. Busca obtenir beneficis per als seus inversors, però sempre respectant els drets humans i les lleis del pais on desenvolupen els seus projectes. En realitat, en la majoria de casos, aquests projectes busquen afavorir la societat, més que treure’n un benefici econòmic.

En contraposició, la banca convencional prioritza el benefici económic al benefici social i els drets de la població, tot invertint en empreses que fabriquen armes de tota mena, projectes que destrueixen el medi ambient, empreses que esclavitzen treballadors i/o fan servir mà d’obra infantil, i d’altres exemples que permeten maximitzar els guanys però deixen una empremta negativa sobre el lloc on es duen a terme. Així arribem al segon tret que defineix la banca ètica: la transparència.

A un banc convencional és molt difícil esbrinar què fan amb els nostrs diners. Si ho demanes, trobaràs evasives o directament et diran que no ho saben. En canvi, la banca ètica sempre fa públiques les seves inversions, i fins i tot busca la participació del client per decidir on invertir i per què. Hi han cooperatives d’estalvi que ho decideixen tot per assemblea, posant la informació a l’abast de tothom i permetent una participació igualitària de tots, independentment dels diners que tigui al compte.

Cal que diferenciem, però, entre dos conceptes: banca ètica i economia solidària. Un banc ètic seria aquell que, tot seguint amb el mateix model que els bancs convencionals, fa les seves inversions des d’una perspectiva d’ètica i drets humans. En canvi, l’economia solidària planteja un model alternatiu a la banca tradicional, on els diners serveixen per fer crèixer la societat, mai per aconseguir interessos anuals o beneficis econòmics, on la participació de tots és essencial i on les decisions es prenen de manera conjunta, creant una comunitat conscient i integradora. Tot i aquesta diferència, en aquest blog parlarem de banca ètica referint-nos a tots dos conceptes indistintament.

A Catalunya, trobem exemples d’ambdues coses. Com a banca ètica tenim Triodos Bank, que ofereix comptes corrents i d’estalvi, i té seu a Barcelona. D’economia solidària tenim Coop 57, Fiare i Oikocredit, cadascú amb les seves característiques pròpies.

Així doncs, fetes les presentacions, us convidem a seguir els nostre blog i conèixer una mica més els nostres bancs de sempre i aquesta nova opció que es crida banca ètica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s